Verkopers en energielabel

Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Verkoop je een woning zonder energielabel, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 400 euro. Het aanvragen van een energielabel kost enkele tientjes. 

 

Energielabel aanvragen

Officieel hoef je het energielabel pas bij overdracht (het officiële verkoopmoment) te overhandigen. Maar in de praktijk zullen kopers als ze bezig zijn met het zoeken van een woning, al willen weten wat het energielabel is. Vraag daarom bij het te koop zetten van je woning al een energielabel aan. Wellicht kan de makelaar daar bij helpen.

De officiële website om een energielabel aan te vragen is www.energielabelvoorwoningen.nl. Hieronder lees je hoe de aanvraag in zijn werk gaat en welke gegevens je nodig hebt.

 

 

Wilt u een uitgebreid label volgens het "Nader Voorschrift" of wenst u een maatwerkadvies, neem dan even contact met ons op via info@wilkadvies.nl. Wij maken dan een vrijblijvende offerte voor u tegen scherpe tarieven.

 

Zes stappen

Het aanvragen van een energielabel gaat in zes stappen:

ga naar:  

 

 

 

 1. Inloggen met DigiD.
 2. Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
 3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
 4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
 5. Gegevens versturen.
 6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

 

Stap 1: DigiD

Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die je allebei zelf kiest. Heb je nog geen DigiD, of ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten: ga naar www.digid.nl/vraag-en-antwoord/wachtwoord-vergeten.

 

Stap 2: gegevens over je woning

Het energielabel van je woning wordt bepaald aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:

 • Soort glas
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • Soort warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

 

Stap 3: bewijs toevoegen

Je moet bewijzen dat de gegevens die je aanlevert juist zijn.
Documenten die als bewijs kunnen gelden zijn:

 • Een ver- of aankoopbrochure, die door uw makelaar of projectontwikkelaar is opgesteld
 • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat je bij aankoop van uw huis heeft laten opstellen.
 • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke maatregelen is getroffen.
 • Foto's van de woningkenmerken.

In de tool op energielabelvoorwoningen.nl (vanaf 1 januari online) kun je een door de Rijksoverheid onafhankelijke deskundige kiezen die bevoegd is om jouw gegevens en bewijs te controleren.

 

Stap 4 en 5: een controleur kiezen (Wilk Epa Advies) en alle gegevens versturen

In de tool energielabelvoorwoningen.nl (vanaf 1 januari online) kun je een door de Rijksoverheid onafhankelijke deskundige kiezen die bevoegd is om jouw gegevens en bewijs te controleren. Wilk Epa Advies is zo'n deskundige!

 

Stap 6: betalen van de aanvraag

Na de keuze van de Erkend Deskundige doet u de eerste betaling van iDeal of factuur.

 

Stap 7: Beoordeling door deskundige

De deskundige beoordeeld uw aanvraag. Als er eventueel bewijzen niet voldoende zijn, krijgt u een afkeuring van het label. Via de website van de overheid logt u dan weer in met u DigId en gaat u naar de afgekeurde onderdelen. U ziet daar dan de opmerkingen van de deskundige met aanvullende vragen. U kunt dan de aanvullende bewijzen weer via de website uploaden. en het geheel weer indienen. Daar zijn verder geen extra kosten mee gemoeid.

 

Stap 8: Het energielabel staat gereed

Als de deskundige het label heeft goedgekeurd, krijgt u een email hierover. U wordt dan gevraagd het restant van de kosten te betalen. Na ontvangst van uw betaling wordt het label gegenereerd.

 

Stap 9: Het energielabel in je mailbox

Als de deskundige het label goed keurt, dan volgt registratie van het energielabel in de officiële database op www.zoekuwenergielabel.nl. U krijgt ook een digitaal document van het energielabel, met alle kenmerken van je woning. Deze kunt u uitprinten en overhandigen bij de verkoop van je woning. Je ziet hier een voorbeeld van een energielabel (.pdf).

 

 

Voorlopig energielabel niet voldoende

Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid via een brief een voorlopig energielabel gekregen. Je kunt het voorlopige energielabel van je woningen checken op: www.zoekuwenergielabel.nl.

Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren bekend te maken met het energielabel en om te stimuleren om een definitief energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het voorlopige energielabel van uw huis is gebruikgemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van uw woning. Het voorlopig energielabel is niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van uw woning, bij verkoop of verhuur, dient u dan ook een definitief label te overhandigen.

Een indicatie van het energielabel van je woning

Wil je op een makkelijke manier een indicatie krijgen van het energielabel van je woning heeft, ga dan naar www.verbeteruwhuis.nl en vul daar je woninggegevens in. Behalve een indicatie van het energielabel, laat Verbeteruwhuis.nl ook zien hoe het energielabel verbetert als er energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie.

Let op! Verbeteruwhuis.nl geeft een inschatting van het energielabel van je woning, je kunt daaraan geen rechten ontlenen. Deze indicatie vervangt een rechtsgeldig energielabel niet. Dat geldt ook voor andere modules op het internet die een schatting geven van een energielabel.

 

Uitzonderingen voor verplicht energielabel

Bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoef je geen energielabel te overhandigen. Lees meer over uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl.

 

Geldigheidsduur energielabel

Energielabels die vóór 2015 zijn opgesteld zijn blijven, evenals het nieuwe energielabel, 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.

 

Geldigheid na verbouwing

Het is slim om na een woningverbetering een nieuw energielabel te laten opstellen, want een beter energielabel levert waarschijnlijk een hogere verkoopprijs op. Je bent evenwel niet verplicht een nieuw label op te laten stellen als je huis al een energielabel heeft dat niet ouder is dan 10 jaar.

 

Klachten over het aanvragen van een energielabel

Bent u niet tevreden met de aanvraag van het energielabel of de handelswijze van de erkend deskundige? Probeer uw klacht eerst met de erkend deskundige op te lossen. Levert dit niets op, dan kunt u uw klacht voorleggen aan de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken.

 

Woningen

Verkopers en energielabel

Kopers en energielabel

Vereniging van Eigenaren en energielabel

Verhuurders, energielabel en Energie-Index

Huurders, energielabel en Energie-Index

Download voorbeeld energielabel